19 Nisan 2006

Töre Cinayetine Ağır Tahrik İndirimi

Diyarbakır’ın Kozan Köyü’nde, askerdeki eşini aynı köyde yaşayan Ferit Demir ile aldattığı iddia edilen 21 yaşındaki Nurcan Kaçan 16 Haziran 2005’te kayınbiraderi 14 yaşındaki A.T. tarafından beş kurşunla vuruldu.
Dayısı Rüknettin Temel’in, kontrol edip, "Bu ölmemiş kafasına ateş edin" demesi üzerine de A.T. beş el daha ateş etti....Suçlarını itiraf eden iki sanık tutuklandı....iddianamede "namusunu temizlemek için" sözlerine de yer veren savcı...her iki sanık infaz indirimleri de uygulanarak 20’şer ay hapisle cezalandırılacak.!
(Hürriyet-19.04.2006)

Hiç bir savcı hiç kimsenin namus bekçisi değildir.Savcıların görevi, yasalar çerçevesinde suçluların suçlarını "somut" delillerle "sabitleyip" yasanın öngördüğü cezaya çarptırılmalarını sağlamaktır.İddianamede "namusunu temizlemek" gibi kişisel yorumlara dayanan göreceli kavramlar kullanılamaz.Çünkü bu ve benzer göreceli kavramlar kişiye göre farklılık arz edebilir ve bu farklılıkda teoride, ancak ve ancak yaşayan kişi sayısı ile sınırlı olabilir.O halde bu tür kavramlarla ve yoruma dayalı ifadelerle iddianame hazırlamak, cezaları hafifletmek yada tam tersi çok ağırlaştırmaya çalışmak (ki bunun da örneklerini biliriz) en başta etik kriterlere ters düşer.
Olayda aile meclisinin kararını uygulayanlar, yaşlarının küçük olması nedeni ile aile baskısı altında suç işlediklerinden doğal olarak hafifletici etkene sahip olmakla beraber, o kararı alan ve uygulatan aile büyükleri en ağır cezaya çarptırılmalıydılar.
Mahkemeden bu doğrultuda karar çıkarsa, büyük ihtimal yargıtaydan dönecektir.

Comments:
nice 100 lere....
:))
 
nice 200lere...
:))
tebrikler..
 
Yorum Gönder



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?